Kertünk ontja az epret, pár bodzabokrunk is van, így saját
termésből készült ez a mennyeien illatos és ízes eper zselé. Miért zselé? mert
nem szeretem, ha a fogam alatt ropognak a kis magvak... Hozzáadott cukrot nem
tartalmaz, tartósítószert sem, nincs más benne csak eper, bodzavirág,
löttyintésnyi házi vanília esszencia, meg egy kevés zselésítő (pektin), hogy ne
legyen túl folyós az állaga. Ja, és negyed óra alatt kész!
Hozzávalók:
1,5 kg érett, édes eper
1,5 kg érett, édes eper
3-4 nagy bodza virág
löttyintésnyi házi vanília esszencia
10 g pektin
sterilizált lekváros üvegek
Az epret megmosom, megpucolom, kivágok belőle minden puhuló
részt, nehogy egy rothadó pötty miatt megromoljon a cukormentesség miatt amúgy
is csökkentett eltarthatóságú lekvár. Bár az, hogy csökkentett eltarthatóság
csak arra vonatkozik, hogy felbontás után 4-6 napon belül el kell fogyasztani,
felbontatlan állapotban eláll több évig.
A bodza virágokat letépkedem a zöld szárakról, de nem mosom meg, mert azzal az
ízének jó részétől is megszabadulnék és amúgy is pár órával eső után szedtem és
a forgalomtól távol eső helyen van a kert.
Rozsdamentes, a szokásosnál is gondosabban elmosogatott
edénybe teszem az epret és a bodza virágokat, csak lekvárfőzéshez használt
keverőlapáttal kevergetve főzöm 8-10 percig, majd botmixerrel turmixolom és
szitán átpasszírozom a cuccot, így megszabadulok a kis magvaktól, meg a bodza
virág sűrűjétől. A szűrt levet visszateszem a lekvárfőző edénybe, beleszórom a
pektint és még 3-5 percig főzöm. Elkeverem benne a vanília esszenciát, majd
sterilizált* kisméretű üvegekbe szedem. Lezárom, fejtetőre állítom 5 percre (ez
alatt vákuum képződik és tuti nem romlik meg a lekvár), majd száraz dunsztban
(egy kosárban, plédek között, bebugyolálva) hagyom másnapig, azután irány a
kamrapolc.
* a lekváros üvegeket: nagyon alaposan elmosogatom, még
alaposabban leöblítem és tepsire sorakoztatom, az ugyanúgy elmosott kupakokkal
együtt. Betolom a 120-130 C-fokra előmelegített sütőbe és ott is hagyom, míg
elkészül a lekvár. Mosogatógépben, 90 fokos programon is tökéletes a
csírátlanítás.